Vaikeustaso: Vaatii keskittymistä. Kesto: 60 min+mahdollinen seisotusaika. Erityistä huomioitavaa: Elintarvikeväri voi värjätä pintoja tai vaatteita. Varottava keittolevyä ja etikkaa (opettaja käsittelee). Liima on myös oikeasti tehokasta.
Työohje:
- Valmistetaan aluksi kylläistä ruokasoodaliuosta seuraavasti: 1 dl:aan huoneenlämpöistä vettä lisätään vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen ruokasoodaa, kunnes sitä ei enää liukene (ruokasooda jää pohjalle). Soodaa menee 2 dl:n vettä 1-2 tl.
- Lämmitetään maitoa ja etikkaa vesihauteessa, kunnes maito juoksettuu (maidon valkuaisaineet hyytelöityvät).
- Kaseiinisakka nostetaan lautaselle ja pilkotaan mahdollisimman pieneksi silpuksi esim. askartelusaksilla tai murentamalla sormin.
- Laitetaan kaseiinikokkareet astiaan ja lisätään niiden sekaan pienissä erissä kylläistä ruokasoodaliuosta koko ajan sekoittaen niin kauan, että rakenne alkaa olla liimamaista (kaikkea soodaliuosta ei tarvitse käyttää). Osa kokkareista saattaa jäädä liukenematta, mutta tämä ei haittaa.
- Liima on valmis liimaukseen!
- Liimaa voi säilyttää tiiviissä astiassa (esim. pilttipurkki). Tarvittaessa siihen voi lisätä vettä liiman notkistamiseksi.
Vinkki! Kokeilkaa, mitä kaikkea maitoliimalla voi liimata (sanomalehti, kopiopaperi, käsipaperi, kangas, villalanka, nahka jne.).
Lopputyöt:
Maidon heran voi kaataa viemäriin.
Kemia työn takana:
Kuten edellisessäkin työssä (Muovia maidosta), lisättäessä etikkaa maitoon kaseiiniproteiinit denaturoituvat ja erottuvat maidon pinnalle. Liisteröityminen perustuu muodostuneeseen proteiiniverkostoon, jonne vesi pienenä molekyylinä voi tunkeutua ja muodostaa erityisiä sidoksia verkon kanssa. Ruokasooda neutraloi ylimääräisen etikkahapon.
Elämyksiä kemiastaVarhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi22.3.2013