Maitoliima

Vai­keus­taso: Vaa­tii kes­kit­ty­mis­tä. Kes­to: 60 min+mah­dol­li­nen sei­so­tus­aika. Eri­tyis­tä huo­mi­oi­ta­vaa: Elin­tar­vi­ke­väri voi vär­jä­tä pin­to­ja tai vaat­tei­ta. Va­rot­ta­va keit­to­le­vyä ja etik­kaa (opet­ta­ja kä­sit­te­lee). Lii­ma on myös oi­ke­as­ti te­ho­kas­ta.

Tar­vik­keet. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Työohje:
  1. Val­mis­te­taan aluk­si kyl­läis­tä ruo­ka­soo­da­liuos­ta seu­raa­vas­ti: 1 dl:aan huo­neen­läm­pöis­tä vet­tä li­sä­tään vä­hän ker­ral­laan koko ajan se­koit­ta­en ruo­ka­soo­daa, kun­nes sitä ei enää liu­ke­ne (ruo­ka­soo­da jää poh­jal­le). Soo­daa me­nee 2 dl:n vet­tä 1-2 tl.
  2. Läm­mi­te­tään mai­toa ja etik­kaa vesi­hau­tees­sa, kun­nes mai­to juok­set­tuu (mai­don val­ku­ais­ai­neet hyy­te­löi­ty­vät).
  3. Kaseiinisakka nos­te­taan lau­ta­sel­le ja pil­ko­taan mah­dol­li­sim­man pie­nek­si sil­puk­si esim. as­kar­te­lu­sak­sil­la tai mu­ren­ta­mal­la sor­min.
  4. Lai­te­taan kaseiinikokkareet as­ti­aan ja li­sä­tään nii­den se­kaan pie­nis­sä eris­sä kyl­läis­tä ruo­ka­soo­da­liuos­ta koko ajan se­koit­ta­en niin kau­an, että ra­ken­ne al­kaa olla lii­ma­mais­ta (kaik­kea soo­da­liuos­ta ei tar­vit­se käyt­tää). Osa kok­ka­reis­ta saat­taa jää­dä liu­ke­ne­mat­ta, mut­ta tämä ei hait­taa.
  5. Lii­ma on val­mis lii­mauk­seen!
  6. Lii­maa voi säi­lyt­tää tii­viis­sä as­ti­as­sa (esim. pilt­ti­purk­ki). Tar­vit­ta­es­sa sii­hen voi li­sä­tä vet­tä lii­man not­kis­ta­mi­sek­si.

Vink­ki! Ko­keil­kaa, mitä kaik­kea mai­to­lii­mal­la voi lii­ma­ta (sa­no­ma­leh­ti, ko­pi­o­pa­pe­ri, käsi­pa­pe­ri, kan­gas, vil­la­lan­ka, nah­ka jne.).

Lopputyöt:

Mai­don he­ran voi kaa­taa vie­mä­riin.

Kemia työn takana:

Ku­ten edel­li­ses­sä­kin työs­sä (Muo­via mai­dos­ta), li­sät­tä­es­sä etik­kaa mai­toon kaseiiniproteiinit de­na­tu­roi­tu­vat ja erot­tu­vat mai­don pin­nal­le. Liis­te­röi­ty­mi­nen pe­rus­tuu muo­dos­tu­nee­seen pro­te­ii­ni­ver­kos­toon, jon­ne vesi pie­ne­nä mo­le­kyy­li­nä voi tun­keu­tua ja muo­dos­taa eri­tyi­siä si­dok­sia ver­kon kans­sa. Ruo­ka­soo­da neut­ra­loi yli­mää­räi­sen etik­ka­ha­pon.

Elä­myk­siä ke­mi­as­taVar­hais­kas­va­tuk­sen ja esi­o­pe­tuk­sen työ­vä­li­neek­si22.3.2013