Löllölima

Vai­keus­taso: Help­po. Kes­to: 30 min.
Eri­tyis­tä huo­mi­oi­ta­vaa: Ei ole

Työohje:
  1. Mi­ta­taan va­tiin vesi ja mais­si­jau­ho.
  2. Se­koi­te­taan se­os­ta ja upo­te­taan kä­det li­maan tun­nus­te­le­maan se­os­ta.

Mil­tä seos tun­tuu, kun sitä pu­ris­te­lee? Entä kun pu­ris­te­lun lo­pet­taa?

Ma­te­ri­aa­lit. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Kemia työn takana:

Il­miö joh­tuu mais­si­tärk­ke­lyk­sen ke­mi­as­ta. Mais­si­tärk­ke­lys koos­tuu pit­kis­tä ket­juis­ta, joi­ta kut­su­taan po­ly­mee­reik­si. Tärk­ke­lys ei liu­ke­ne ve­teen, vaan se­koit­tuu ns. kolloidiseksi suspensioksi. Mais­si­jau­hos­ta ja ve­des­tä muo­dos­tu­va löl­lö­lima muut­tuu koos­tu­muk­sel­taan riip­pu­en sii­tä, pu­ris­te­lee­ko sitä vai ei. Mitä ko­vem­min ihme­li­maa pu­ris­taa, sitä tiu­kem­paan tärk­ke­lys­po­ly­mee­rit pu­reu­tu­vat toi­siin­sa kiin­ni. Kun se­os­ta ei pu­ris­te­ta po­ly­mee­rit liik­ku­vat va­paam­min ja seos tun­tuu löy­säl­tä.

Voit suu­ren­taa an­nok­sen ja an­taa klasten vuo­rol­laan upot­taa kä­ten­sä li­maan!

Elä­myk­siä ke­mi­as­taVar­hais­kas­va­tuk­sen ja esi­o­pe­tuk­sen työ­vä­li­neek­si22.3.2013