Elämyksiä kemiasta -työkirja on suunnattu esikoulujen ja päiväkotien varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi antamaan vinkkejä ja ideoita helppojen ja turvallisten kemiallisten kokeiden suorittamiseksi 5-6-vuotiaiden lasten kanssa. Työkirja on osa Elämyksiä kemiasta-koulutusta, joka järjestettiin Kuopiossa marraskuussa 2011 kaupungin päiväkotien ja esikoulujen lastentarhanopettajille.
Elämyksiä kemiasta varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi on Kuopion Nuorkauppakamarin ja useiden alan toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettu projekti, jonka tavoitteena on kannustaa jo luonnostaan kokeilunhaluisia lapsia ihmettelemään ja kiinnostumaan ympäristössä tapahtuvista luonnontieteellisistä ilmiöistä. Päiväkotien ja esikoulujen lisäksi työkirja soveltuu myös hyvin kotona yhdessä vanhempien kanssa tehtäviin tiedeseikkailuihin. Töiden lopussa oleva Kemia työn takana-kuvaus on tarkoitettu opettajan tai vanhemman lisäinformaatioksi valottamaan työn tieteellistä taustaa, eli niitä tekijöitä, jotka ilmiön taustalla vaikuttavat.
Tässä työkirjassa esiteltyjen töiden kesto vaihtelee muutamasta kymmenestä minuutista useisiin päiviin. Kunkin kokeen arvioitu kestoaika on kerrottu kokeen alussa (riippuu ryhmän koosta). Töiden alussa on myös suuntaa antava vihje kokeen vaatimustasosta sekä muita huomioon otettavia asioita. Töissä käytetyt materiaalit ovat kaikki turvallisia ja myrkyttymiä, mutta silti kehotamme turvalliseen työskentelyyn. Laboratoriotöiden jälkeen pitää myös aina pestä kädet hyvin saippualla. Opettajan kannattaa käydä työ ennakkoon läpi, laskea tarvittavien materiaalien määrä, suunnitella kokeen suoritustapa (esim. pareittain tai pienryhmissä) ja miettiä, minkä osan työstä lapset voivat tehdä itse ja mikä opettajan kannattaa näyttää lapsille.
Haluamme kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, jotka ovat mahdollistaneet Elämyksiä kemiasta-koulutuksen sekä tämän työkirjan toteuttamisen. Erityiskiitokset kuuluvat projektin suunnittelussa ja toteutuksessa aktiivisesti mukana olleille Sirpa Suntioiselle, Janne Saarelalle, Soili Meklinille, Sanna Yli-Patolalle ja Antero Brandtille, koulutuksessa toimineille opettajille sekä kaikille niille henkilöille, jotka ovat tavalla tai toisella myötävaikuttaneet näiden töiden ja kokeiden suunnitteluun!
Tämän julkaisun tekninen toteutus on tehty digimuotoon Mobien OnEdu –järjestelmällä. Julkaisua saa vapaasti jakaa ja käyttää. Videorikasteiden kuvaus on tapahtunut Snellman-kesäyliopiston hallinnoiman Lasten yliopiston toimesta Mobie Oy:n rahoittamana. Lasten yliopistolla on tavoitteena toteuttaa opetusmateriaalia esikoulu- ja alakouluikäisille myös muista tieteistä.
Toivotamme kaikille antoisia hetkiä!
Projektin toteutusryhmän puolesta,
Hanna Kumpulainen
Kuopion Nuorkauppakamari