Eriväriset punakaalimehut

Vai­keus­taso: Kes­ki­taso. Kes­to: Esi­val­mis­te­lu 15 min, sei­so­tus­aika väh. 1 h, var­si­nai­nen koe 30-60 min. Eri­tyis­tä huo­mi­oi­ta­vaa: Puna­kaa­li­mehu voi vär­jä­tä pin­to­ja tai vaat­tei­ta. Va­rot­ta­va kuu­maa vet­tä ja etik­kaa (opet­ta­ja kä­sit­te­lee).

Työohje:
  1. Puna­kaa­li pil­ko­taan pie­niin pa­loi­hin ja lai­te­taan ne as­ti­aan.
  2. Kie­hau­te­taan vet­tä esim. ve­den­keit­ti­mel­lä ja kaa­de­taan puna­kaa­lien pääl­le kuu­ma vesi.
  3. An­ne­taan seis­tä tun­nin ver­ran kun­nes vesi on vär­jäy­ty­nyt sini­pu­nai­sek­si.
  4. Puna­kaa­li­me­hua ote­taan pie­niin val­koi­siin tai läpi­nä­ky­viin as­ti­oi­hin (esim. la­sit, joi­den alle lai­te­taan val­koi­nen pa­pe­ri).
  5. Me­huun li­sä­tään pie­ni mää­rä keit­ti­ös­tä ja sii­vous­ko­me­ros­ta löy­ty­viä hap­pa­mia ja emäk­si­siä ai­nei­ta (kat­so yllä) ja tark­kail­laan, muut­tuu­ko liuok­sen väri. Mit­kä ai­neet ovat hap­pa­mia? Mit­kä emäk­si­siä?

Suo­da­tin­pa­pe­ris­ta (esim. val­kais­tut kah­vi­suo­da­tin­pus­sit) voi myös lei­ka­ta n. sent­ti­met­rin le­vyi­siä ja vii­si sent­ti­met­riä pit­kiä sui­ka­lei­ta. Sui­ka­leet käy­te­tään ko­ko­naan puna­kaa­li­ve­des­sä ja ase­te­taan sit­ten ta­lous­pa­pe­rin pääl­le kui­vu­maan seu­raa­vaan päi­vään. Seu­raa­va­na päi­vä­nä kul­le­kin suo­da­tin­pa­pe­ri­sui­ka­leel­le ti­pau­te­taan yhtä ai­net­ta ja kat­so­taan, muut­tuu­ko väri.

Kemia työn takana:

Puna­kaa­li­mehu vaih­taa vä­ri­ään sen mu­kaan, kuin­ka hap­pa­man ai­neen kans­sa se jou­tuu te­ke­mi­siin. Mi­kä­li liuok­sen väri on pu­nai­nen, on liuos ha­pan. Jos liuos taas on emäk­si­nen, väri muut­tuu sini­vih­re­äk­si ja hy­vin emäk­si­sis­sä ai­neis­sa kel­ler­tä­väk­si. Mi­kä­li tes­tat­ta­va aine on hap­pa­muu­del­taan neut­raa­li, py­syy liuos sini­pu­nai­se­na.

Tar­vik­keet. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Elä­myk­siä ke­mi­as­taVar­hais­kas­va­tuk­sen ja esi­o­pe­tuk­sen työ­vä­li­neek­si22.3.2013