Vaikeustaso: Keskitaso. Kesto: Esivalmistelu 15 min, seisotusaika väh. 1 h, varsinainen koe 30-60 min. Erityistä huomioitavaa: Punakaalimehu voi värjätä pintoja tai vaatteita. Varottava kuumaa vettä ja etikkaa (opettaja käsittelee).
Työohje:
- Punakaali pilkotaan pieniin paloihin ja laitetaan ne astiaan.
- Kiehautetaan vettä esim. vedenkeittimellä ja kaadetaan punakaalien päälle kuuma vesi.
- Annetaan seistä tunnin verran kunnes vesi on värjäytynyt sinipunaiseksi.
- Punakaalimehua otetaan pieniin valkoisiin tai läpinäkyviin astioihin (esim. lasit, joiden alle laitetaan valkoinen paperi).
- Mehuun lisätään pieni määrä keittiöstä ja siivouskomerosta löytyviä happamia ja emäksisiä aineita (katso yllä) ja tarkkaillaan, muuttuuko liuoksen väri. Mitkä aineet ovat happamia? Mitkä emäksisiä?
Suodatinpaperista (esim. valkaistut kahvisuodatinpussit) voi myös leikata n. senttimetrin levyisiä ja viisi senttimetriä pitkiä suikaleita. Suikaleet käytetään kokonaan punakaalivedessä ja asetetaan sitten talouspaperin päälle kuivumaan seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä kullekin suodatinpaperisuikaleelle tipautetaan yhtä ainetta ja katsotaan, muuttuuko väri.
Kemia työn takana:
Punakaalimehu vaihtaa väriään sen mukaan, kuinka happaman aineen kanssa se joutuu tekemisiin. Mikäli liuoksen väri on punainen, on liuos hapan. Jos liuos taas on emäksinen, väri muuttuu sinivihreäksi ja hyvin emäksisissä aineissa kellertäväksi. Mikäli testattava aine on happamuudeltaan neutraali, pysyy liuos sinipunaisena.
Elämyksiä kemiastaVarhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi22.3.2013