Vaikeustaso: Helppo. Kesto: 30-60 min
Erityistä huomioitavaa: Ei ole.
Vettä vihanneksissa
Työohje:
- Asetetaan viipaleet lautaselle ja ripotellaan niiden pinnalle suolaa.
- Odota hetki ja tarkkaile mitä pian tapahtuu! Odotellessasi voit tehdä Makutestejä ilman hajuaistia!
- Katso nyt, mitä vihanneksille on tapahtunut. Ne itkevät!
Makutestejä ilman hajuaistia
Sinulla on varmasti lempiruokia ja toisaalta on sellaisia ruokia, joista et pidä. Mutta miten maistaminen oikeastaan tapahtuu? Tee tämä helppo koe ja opi lisää makuaististasi.
Työohje:
- Leikatkaa perunat ja omenat samanmuotoisiksi pieniksi paloiksi, jotta koskemalla ei pystyisi huomaamaan eroa.
- Toinen parista sulkee silmät ja pitää kiinni nenästä.
- Kaveri tarjoilee vuorotellen omenan ja perunan, jotka syödään silmät kiinni ja pitäen nenästä kiinni. Osaatteko sanoa, kumpi paloista oli omenaa ja kumpi perunaa?
Kemia työn takana:
Kun pitää maistaessaan nenästä kiinni, on hankala havaita, kumpi paloista on omenaa ja kumpi perunaa. Nenän ja suun välillä kulkee ilmatie, jonka vuoksi ruokia haistaa ja maistaa yhtä aikaa.
Makuaisti voi havaita suolaisia, makeita, happamia ja katkeria makuja, mutta kun makuaisti liittoutuu hajuaistin kanssa, voi tunnistaa monia muita erilaisia makuja. Jos hajuaisti viedään (ja tässä kokeessa myös näköaisti, koska testi suoritettiin silmät suljettuna), kyky erottaa eri ruokien välisiä eroja rajoittuu.
Samanlainen ilmiö tapahtuu, kun on nuha. Kun nenä on tukossa, eivät ruoat maistu joko juuri miltään tai vain hyvin heikosti. Vettä vihanneksissa -työssä suola imee vihanneksista vettä ja saa ne näin itkemään. Esimerkiksi kurkussa vettä voi olla jopa 97 %!
Elämyksiä kemiastaVarhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi22.3.2013