Mitä hammaspeikko tekee hampaillemme?

Vai­keus­taso: Help­po. Kes­to: Koe­jär­jes­te­lyt 30 min, seu­ran­ta yh­des­tä kah­teen päi­vään. Eri­tyis­tä huo­mi­oi­ta­vaa: Va­rot­ta­va etik­kaa (opet­ta­ja kä­sit­te­lee)

Tar­vik­keet. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Työohje:
  1. Kir­joi­te­taan mu­kei­hin ni­met: mai­toa, Coca-colaa, ap­pel­sii­ni­me­hua ja etik­kaa
  2. Kaa­de­taan ku­hun­kin nel­jäs­tä mu­kis­ta em. juo­mia
  3. Jo­kai­seen la­siin upo­te­taan ka­nan­muna, lai­te­taan la­sin pääl­le tuorekelmu ja jä­te­tään ne la­sei­hin seu­raa­vaan päi­vään asti.
  4. Seu­raa­va­na päi­vä­nä tut­ki­taan, mi­ten ham­mas­kiil­teel­le on käy­nyt.
  5. Ka­nan­mu­nia voi säi­lyt­tää la­seis­sa ja tut­kia vie­lä kol­man­te­na­kin päi­vä­nä.

Pää­tel­kää yh­des­sä, mikä juo­mis­ta on ham­mas­ys­tä­väl­li­sin ja mitä tu­li­si naut­tia vain har­voin. Miet­ti­kää myös, mik­si ham­pai­ta ei kan­na­ta pes­tä ihan heti ruo­kai­lun tai juo­mi­sen jäl­keen.

Kemia työn takana:

Täs­sä työs­sä tut­kim­me si­jaan ka­nan­mu­naa, jon­ka kuo­ren koos­tu­mus vas­taa ham­paan pin­taa. Ham­pai­den pin­nal­la on erit­täin ko­vaa, vaa­le­aa ja läpi­kuul­ta­vaa ku­dos­ta, ham­mas­kiil­let­tä, joka suo­jaa ham­pai­ta ku­lu­tuk­sel­ta. Kun mitä ta­han­sa hap­poa jou­tuu suu­hun ja kos­ke­tuk­siin ham­paan pin­nan kans­sa, kiil­teen kalk­ki­ki­tei­tä ir­to­aa ja ham­paan pin­ta peh­me­nee.

Jos pin­taa han­ga­taan vä­lit­tö­mäs­ti ham­mas­har­jal­la, ir­to­aa peh­men­ty­nyt ker­ros pois. Kun tämä tois­tuu tar­peek­si usein, on kiil­teen pin­nal­la kuop­pa. Jos ha­pon peh­men­tä­mää pin­taa ei han­ga­ta, pa­lau­tuu sii­hen syl­jes­tä kalk­ki­ki­tei­tä, ja se ko­vet­tuu uu­del­leen. Fluo­ril­la voi­daan ko­vet­taa kiil­teen pin­taa kes­tä­mään pa­rem­min ha­pon vai­ku­tus­ta (sik­si ham­mas­tah­nois­sa on fluo­ria).

Elä­myk­siä ke­mi­as­taVar­hais­kas­va­tuk­sen ja esi­o­pe­tuk­sen työ­vä­li­neek­si22.3.2013