Vaikeustaso: Helppo. Kesto: Koejärjestelyt 30 min, seuranta yhdestä kahteen päivään. Erityistä huomioitavaa: Varottava etikkaa (opettaja käsittelee)
Työohje:
- Kirjoitetaan mukeihin nimet: maitoa, Coca-colaa, appelsiinimehua ja etikkaa
- Kaadetaan kuhunkin neljästä mukista em. juomia
- Jokaiseen lasiin upotetaan kananmuna, laitetaan lasin päälle tuorekelmu ja jätetään ne laseihin seuraavaan päivään asti.
- Seuraavana päivänä tutkitaan, miten hammaskiilteelle on käynyt.
- Kananmunia voi säilyttää laseissa ja tutkia vielä kolmantenakin päivänä.
Päätelkää yhdessä, mikä juomista on hammasystävällisin ja mitä tulisi nauttia vain harvoin. Miettikää myös, miksi hampaita ei kannata pestä ihan heti ruokailun tai juomisen jälkeen.
Kemia työn takana:
Tässä työssä tutkimme sijaan kananmunaa, jonka kuoren koostumus vastaa hampaan pintaa. Hampaiden pinnalla on erittäin kovaa, vaaleaa ja läpikuultavaa kudosta, hammaskiillettä, joka suojaa hampaita kulutukselta. Kun mitä tahansa happoa joutuu suuhun ja kosketuksiin hampaan pinnan kanssa, kiilteen kalkkikiteitä irtoaa ja hampaan pinta pehmenee.
Jos pintaa hangataan välittömästi hammasharjalla, irtoaa pehmentynyt kerros pois. Kun tämä toistuu tarpeeksi usein, on kiilteen pinnalla kuoppa. Jos hapon pehmentämää pintaa ei hangata, palautuu siihen syljestä kalkkikiteitä, ja se kovettuu uudelleen. Fluorilla voidaan kovettaa kiilteen pintaa kestämään paremmin hapon vaikutusta (siksi hammastahnoissa on fluoria).
Elämyksiä kemiastaVarhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi22.3.2013