Maissiliisteristä naamio

Vai­keus­taso: Kes­ki­taso. Kes­to: Liis­te­rin val­mis­ta­mi­nen ja jääh­dy­tys 30-60 min, naa­ma­rei­den lii­maus 30-60 min, kui­va­tus usei­ta päi­viä, leik­kaus ja ko­ris­te­lut 30-60 min. Eri­tyis­tä huo­mi­oi­ta­vaa: Va­rot­ta­va kuu­maa vet­tä (opet­ta­ja kä­sit­te­lee).

Tar­vik­keet. Klik­kaa ku­vaa surentaaksesi!

Työohje:
    1. Ote­taan 10 ml kyl­mää vet­tä ja se­koi­te­taan sii­hen 10 g mais­si­tärk­ke­lys­tä.
    2. Kuu­men­ne­taan 1,2 dl vet­tä kie­hu­vak­si.
    3. Li­sä­tään kie­hu­vaan ve­teen mais­si­tärk­ke­lys-vesi­seos sa­mal­la se­koit­ta­en.
    4. Liis­te­ri on val­mis­ta, mut­ta an­ne­taan sen jääh­tyä het­ki en­nen tes­taa­mis­ta.
    5. Liis­te­rin jääh­ty­es­sä lei­ka­taan sa­no­ma­leh­des­tä pit­kiä sui­ka­lei­ta ja pu­hal­le­taan ilma­pal­lot.
    6. Si­vel­lään sa­no­ma­leh­ti­sui­ka­leet pak­sus­ti mais­si­liis­te­ril­lä ja lii­ma­taan ne täy­teen pu­hal­le­tun ilma­pal­lon pääl­le si­ten, että pal­lon pin­ta peit­tyy ko­ko­naan. Sa­man­lai­sia ker­rok­sia teh­dään ai­na­kin kol­me, jot­ta naa­ma­ris­ta tu­lee vah­va.
    7. An­ne­taan tä­män jäl­keen pal­lon kui­vua ko­ko­naan – tämä vai­he voi kes­tää usei­ta päi­viä.
    8. Kun pal­lo on kui­vu­nut, lei­ka­taan se kah­dek­si naa­ma­rik­si.
    9. Ko­ver­re­taan rei­ät suul­le ja sil­mil­le ja maa­la­taan naa­ma­rin pin­ta.

Vink­ki: Mais­si­liis­te­ris­tä ja sa­no­ma­leh­des­tä voi teh­dä myös mas­saa ja käyt­tää sitä eri­lais­ten tai­de­te­os­ten val­mis­ta­mi­seen. Jos liis­te­ri lop­puu kes­ken, voit hel­pos­ti val­mis­taa sitä li­sää.

Kemia työn takana:

Mais­si­jau­ho­ja käy­te­tään ruo­an­lai­tos­sa usein kas­tik­kei­den ja kiis­se­lei­den suu­rus­ta­mi­seen eli pak­sum­mak­si te­ke­mi­seen. Mais­si­jau­hois­sa on pit­kiä pro­te­ii­ni­ket­ju­ja, jot­ka saa­daan re­a­goi­maan kuu­men­nuk­sen yh­tey­des­sä si­ten, että muo­dos­tuu liis­te­ri­mäis­tä se­os­ta.

Elä­myk­siä ke­mi­as­taVar­hais­kas­va­tuk­sen ja esi­o­pe­tuk­sen työ­vä­li­neek­si22.3.2013